Traditionele aanbouw of prefab aanbouw kiezen?
Wanneer een nieuw gedeelte aan bestaande bouw wordt gebouwd, dan wordt gesproken over een aanbouw of uitbouw. Er zijn verschillende manieren waarop deze aanbouw gedaan kan worden. Zo is er de traditionele vorm zoals die al vele jaren wordt toegepast. Daarnaast is er een optie die ook wel prefab aanbouw wordt genoemd. Er zijn enkele verschillen tussen deze vormen. Dat maakt het dus ook interessant om hier eens naar te kijken. Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen van beide vormen. Ook is het goed om te kijken hoe het gesteld is met de kosten.
Traditionele aanbouw
De traditionele manier van bouwen is nog altijd overal zichtbaar. Het is de methode waarbij een aanbouw ter plekke in het geheel wordt gebouwd. Dat betekent dus dat iedere steen afzonderlijk wordt gelegd. Dit gebeurt aan de hand van een houtskelet of zandcement blokken dat als basis dient. Ook wordt een betonnen vloer gestort. Er kan gesproken worden van echt vakwerk. Om een traditionele aanbouw goed te kunnen verzorgen is tijd en aandacht voor het werk nodig.
Prefab aanbouw
Wanneer voor een prefab aanbouw wordt gekozen, dan zal de aanbouw uit delen bestaan die direct geplaatst kunnen worden of als geheel zoals op de afbeelding hieronder. Prefab is een afkorting van prefabricage. Daaruit is af te leiden dat reeds in de fabriek al een deel van het werk is gedaan. Daardoor is het geheel sneller te plaatsen en kan de aanbouw in kortere tijd volledig geplaatst worden op de locatie van de klant.
Voordeel van traditionele aanbouw
Er zijn enkele andere belangrijke voordelen die meegewogen moeten worden wanneer het gaat om traditionele aanbouw. Zo is het bijvoorbeeld dat er meer in lijn met de stijl van de woning gebouwd kan worden. Daardoor zal de aanbouw dus vanaf het eerste moment goed passen bij de bestaande bouw. Daarnaast is het net iets flexibeler. Dat geeft mogelijkheden tot eigen inbreng. Er zijn immers geen vaste delen waar rekening mee gehouden hoeft te worden. Dit kan een belangrijke reden zijn om voor deze variant te kiezen voor een aanbouw.
Voordeel van prefab aanbouw
Een van de voordeel is dat het gemakkelijker is om van aanbouw te veranderen. Mocht de aanbouw niet goed uit de verf komen, dan kan deze gemakkelijker gedemonteerd, veranderd of verplaatst worden. Door de huidige stand van de techniek is het materiaal erg duurzaam en energiezuinig. Daardoor is het mogelijk om het eventueel te hergebruiken wanneer toch voor een verandering gekozen wordt. Om die reden kan het interessant zijn om juist voor deze variant te kiezen wanneer een uitbouw gepland staat.
Overeenkomsten tussen beide vormen
Er zijn ook enkele overeenkomsten tussen de beide vormen van aanbouw. Zo is de manier van afwerken, zowel binnen als buiten, vaak geheel vrij te kiezen. Daardoor hoeft dit dus geen factor van belang te zijn wanneer een keuze gemaakt moet worden tussen beide vormen. Ook is het zo dat voor beide vormen dezelfde regels en wetten gelden voor het plaatsen. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat een vergunning nodig kan zijn. Dit staat los van de vorm, maar heeft bijvoorbeeld te maken met de omvang van de uitbouw. Dit is dus ook belangrijk om goed uit te zoeken voor hieraan begonnen wordt.
Een keuze maken
Het maken van en keuze tussen de één of de ander kan door al deze verschillen en overeenkomsten dus sterk afhangen van de situatie. Wanneer voor een snelle methode gekozen moet worden met het oog op een korte bouw periode op locatie, dan is prefab vaak de betere optie. Wanneer een hele flexibele vorm gekozen moet worden, om zo een eigen idee te kunnen uitvoeren en/of in dezelfde stijl te blijven van het huis, dan kan traditionele bouw beter werken. Het is in ieder geval in alle gevallen zo dat de kwaliteit altijd van het hoogst mogelijke niveau zal zijn. Dit is een voorwaarde die altijd gesteld moet worden.