Aanbouw kosten

Een woning aanbouw levert direct meer leefruimte op. Een extra slaapkamer, een grotere woonkamer, een garage, serre of andere aanbouw. Voordat u besluit tot uitbouwen of aanbouwen aan de woning wilt u natuurlijk meer informatie over de aanbouw kosten die u kunt verwachten. Op deze pagina kunt u hierover uitgebreide informatie vinden.

Wilt u zelf de kosten van een aanbouw berekenen? Op de website van de Aanbouw Expert kunt u zelf de kosten berekenen van alle varianten aanbouw die wij bieden. Het is mogelijk om de maten aan te passen, u kunt kiezen uit verschillende materialen, de wijze van afwerking en meer. Na uw berekening krijgt u een indicatie van de uiteindelijke kosten van de door u gewenste aanbouw. Voor een exacte offerte kunt u contact met ons opnemen, uiteraard geheel vrijblijvend. U vindt de Aanbouw Expert in elke stad, door héél Nederland.

Navigeer via de onderstaande links eenvoudig naar het gewenste onderwerp:

 1. Wat kost een aanbouw?
 2. Prijsopbouw van een woning aanbouw
 3. Andere factoren van invloed op de kostprijs
 4. Prijsvoorbeelden
 5. Waarde verhoging van uw woning
 6. Verschil tussen aanbouw, uitbouw en opbouw
 7. Zelf uw aanbouw verzorgen of door een expert?
 8. Prijsopgave op maat aanvragen

Wat kost een aanbouw? Bereken zelf de kosten!

Wat kost een aanbouw?

Wilt u gaan verbouwen? Dan zult u daar een bepaald budget voor moeten reserveren. ‘Wat kost een aanbouw?’ is een vraag die wij dan ook regelmatig ontvangen. Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, want de gemiddelde kosten van een aanbouw zijn afhankelijk van allerlei factoren. De factoren die van invloed zijn op de kosten van een aanbouw zijn:

 • De grootte van de aanbouw
 • Het soort aanbouw
 • Prefab of casco aanbouw
 • Gebruikte materialen
 • De afwerking van de aanbouw
 • Overige factoren.

Een aanbouw aan uw woning levert tal van voordelen op. Zo zal een grote aanbouw uw woning in waarde laten stijgen en geniet u direct zelf van de extra gecreëerde leefruimte. Een grote aanbouw kan nodig zijn in verband met de komst van een kind maar ook noodzakelijk zijn in verband met een praktijk aan huis. Natuurlijk kan een grote aanbouw ook puur voor uw plezier zijn: genieten van een buitentuin, een grotere werkkamer, living of het creëren van een bijkeuken.

Prijsopbouw van een woning aanbouw

Om de gemiddelde kosten te berekenen van een woning aanbouw kijken we naar de verschillende onderdelen waaruit de prijs is opgebouwd. Hieronder vindt u een gemiddelde prijs per m2, maar dit is uiteraard slechts een indicatie. Deze gemiddelde prijs kan wijzigen indien bijvoorbeeld wordt gekozen voor duurdere materialen en is ook afhankelijk van het soort aanbouw. Ook belangrijk is de vraag of u kiest voor een prefab of een casco aanbouw. Een prefab aanbouw is een aanbouw waarbij u kiest uit bepaalde modellen; een casco aanbouw is een aanbouw geheel op maat en geheel naar uw eigen wensen.

1. Omvang van de aanbouw

De grootte van de aanbouw zal een hoge mate bepalen wat de kosten van de aanbouw zullen zijn. Immers, hoe groter een aanbouw, hoe meer materialen en arbeidsuren nodig zijn. Een indicatie:

BREEDTE X LENGTE GEMIDDELDE KOSTEN
2 x 2 meter € 20.900
3 x 2 meter € 22.900
4 x 2 meter € 24.900
5 x 2 meter € 26.600
6 x 2 meter € 29.000

De hierboven genoemde bedragen zijn een uitgangspunt voor een aanbouw aan de woning. Wilt u exact weten wat een aanbouw zal gaan kosten dan kunt u bij de Aanbouw Expert een vrijblijvende offerte aanvragen.

2. Soort aanbouw

Bij de berekening van de gemiddelde kosten van een aanbouw is ook belangrijk om wat voor soort aanbouw het gaat. Wilt u een dakkapel laten plaatsen die al grotendeels in de fabriek is gemaakt, dan brengt dit heel andere kosten met zich mee dan wanneer een aanbouw aan de woning wilt realiseren op de begane grond. Een serre vraagt om andere materialen dan een stenen aanbouw en het realiseren van een bijkeuken vraagt om het leggen van leidingen en dergelijke.

3. Prefab of casco?

Prefab betekent “vooraf gefabriceerd”. Dit houdt in dat de aanbouw al gedeeltelijk is gemaakt in de fabriek en de maten en gebruikte materialen deels vast staan. Prefab is dan ook meestal een goedkopere oplossing dan casco. Aan een casco aanbouw moet nog veel worden gedaan en het voordeel daarbij is dat maatwerk mogelijk is en u veel inspraak heeft op het model en de gebruikte materialen. Een casco aanbouw kan worden geplaatst in elke situatie.

De Aanbouw Expert biedt een ruime keuze uit mooie prefab oplossingen. We gaan hierbij uit van ontwerpen die vaststaan maar waarbij de maten en tal van opties kunnen verschillen. Onze prefab designs zijn luxe en eigentijds en er is zeker geen sprake van “dertien in een dozijn”. U kunt online snel een eenvoudig de kosten van een prefab aanbouw berekenen door de juiste afmetingen in te vullen. Op onze website kunt u de verschillende mogelijkheden van een prefab aanbouw bekijken.

4. Materialen en afwerking?

Een volgend onderdeel van de berekening van de kosten van een aanbouw zijn de gebruikte materialen en de gekozen afwerking. Een aanbouw in de vorm van een houtskelet is goedkoper dan een gemetselde aanbouw. Glas voor een serre of erker brengt weer andere kosten met zich mee dan metselwerk of hout. Metselwerk kan ook flink verschillen in prijs. Een ander (duurder of goedkoper) type steen of siermetselwerk beïnvloedt de prijs. Het aantal ramen, de grootte van de ramen, enkel of dubbel glas, de houtsoort van de kozijnen, wel of geen groendak en andere keuzes bepalen mede de uiteindelijke kosten van uw aanbouw aan de woning.

Een aanbouw is ook voorzien van een dak en ook hier spelen keuzes een rol bij de uiteindelijke kosten. Kiest u voor een plat dak met dakbedekking, of voor een puntdak met dakpannen? Indien u voor dakpannen kiest dan zal dit de aanbouw verzwaren en hiermee moet rekening worden gehouden bij het gewicht dat op de fundering drukt. Indien u voor een plat dak met dakbedekking kiest is het mogelijk in de toekomst een extra verdieping te realiseren. Ook dan moet hiermee rekening worden gehouden bij de fundering. De afwerking van de aanbouw bepaalt mede de kosten. Misschien wilt u de afwerking zelf doen: aftimmeren, schilderwerk en dergelijke. U kunt dat uiteraard ook door de Aanbouw Expert laten doen.

Aanbouw, uitbouw tot opbouw. Prefab tot Maatwerk. Door heel Nederland!

Kosten aanbouw: welke andere factoren zijn van invloed op de kostprijs?

Naast de hiervoor genoemde factoren zijn er nog andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden. We spraken net al over de fundering. Indien uw woning op palen is gefundeerd, dan zal ook de aanbouw op palen moeten worden gefundeerd. Woningen die zijn gebouwd op zandgrond behoeven geen fundering op palen.

Soms is een doorbraak van de woning nodig; het slopen van een gevel. Soms kan worden volstaan met het plaatsen van deuren en ramen. Van invloed op de kosten van de aanbouw zijn vervolgens de gekozen kozijnen: hout of kunststof. Verder moet u beslissingen nemen over de gevelafwerking (baksteen, hout of plaatmateriaal), het type daktrim, een boeiboord (een plaat langs de dakrand) en over het dak. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een groendak te nemen maar ook een lichtstraat of een lichtkoepel behoort tot de mogelijkheden.

De aanbouw van de woning moet ook worden voorzien van licht en verwarming. Extra stopcontacten, radiatoren of vloerverwarming zijn hierbij zaken waarover moet worden beslist. Tenslotte is ook de afwerking van de vloer en de wanden en plafonds nog van belang. Bij het zelf berekenen van de kosten van uw aanbouw kunt u deze keuzes allemaal ingeven zodat u een zo getrouw mogelijke offerte indicatie krijgt.

Glasprijzen

De kosten van glas lopen flink uiteen. Duurder glas isoleert beter waardoor u een grotere investering snel kunt terugverdienen als gevolg van besparingen op de stookkosten. Gemiddelde kosten van glas:

 • Dubbel glas Gemiddeld 66 euro per vierkante meter
 • Standaard HR glas Gemiddeld 69 euro per vierkante meter
 • HR+ glas Gemiddeld 74 euro per vierkante meter
 • HR++ glas Gemiddeld 79 euro per vierkante meter
 • HR+++ glas Gemiddeld 119 euro per vierkante meter

Kosten van extra opties

Het doorbreken van een gevel kost gemiddeld €3000. Voor stukwerk moet u rekenen op gemiddeld €1000 en voor elektra gemiddeld €650. Wilt u centrale verwarming in de aanbouw dan zal u dat ongeveer €1000 kosten. Uiteraard zijn deze prijzen afhankelijk van allerlei factoren. Zo maakt het veel uit hoe groot de ruimte is die moet worden verwarmd en hoeveel stukwerk nodig is. Voor aftimmerwerk aan de binnenzijde van de aanbouw moet u rekenen op een paar honderd euro.

Prijsvoorbeelden

Hieronder vindt u prijsvoorbeelden en indicaties van kosten van verschillende werkzaamheden. Van belang is ook de gewenste uitstraling: klassiek? Landelijk, modern? Gebaseerd op een breedte van 5 meter en een diepte van 3 meter moet u denken aan de volgende gemiddelde kosten voor een aanbouw:

 • Standaard uitvoering: €25.500 – € 29.000 (prefab) en €18.750 – €23.000 (casco)
 • Klassiek/modern uitvoering: € 30.000 – €34.000 (prefab) en €26.000-29.000 (casco)

De goedkoopste optie is de keuze voor een prefab oplossing zonder extra’s. De afwerking neemt u zelf voor uw rekening. Een dergelijke aanbouw kost tussen de €25.000 en €29.000. Wilt u extra’s en zelf niets doen aan de afwerking dan kost dezelfde aanbouw u tussen de €30.000 en €35.000.

Gaat u voor de meest luxe optie zoals een grote, moderne aanbouw, op maat gemaakt dan kan de prijs oplopen tot €50.000. Deze prijs is wel inclusief allerlei extra’s: vloerverwarming, schuifpui, elektra en kozijnen alsmede hoge kwaliteit afwerking.

Per extra halve meter in de breedte dient u rekening te houden met een kostprijs van ca. €1000. Per extra halve meter diepte moet u rekenen op ca. €1250.

Stuur een bericht voor een vrijblijvende offerte op maat.

Waarde verhoging van uw woning

Het realiseren van een aanbouw aan de woning heeft tal van voordelen. Allereerst het voordeel van de extra ruimte. Een extra slaapkamer, een werkkamer, bijkeuken, garage, een grotere living of een andere ruimte geeft u extra woongenot. U profiteert daar meteen van. Het stelt u bijvoorbeeld in staat praktijk aan huis uit te oefenen, een hobby uit te oefenen zoals drummen in de garage of schilderen in eigen atelier. Natuurlijk zijn de kosten aanbouw niet gering maar u kunt die kosten (meestal gedeeltelijk) terug krijgen bij verkoop van de woning.

Uw woning ziet er aantrekkelijker uit door de aanbouw, mits deze professioneel is uitgevoerd en past bij de stijl van uw huis. Uw woning krijgt door de extra slaapkamer, de garage of de grotere badkamer meer waarde. Als u er voor kiest extra’s aan te brengen dan verhoogt dit ook nog eens de waarde van uw pand. Denk aan vloerverwarming, een dakterras of extra isolatie waardoor minder geld hoeft uitgegeven aan verwarming. In het laatste geval verdient u zelf ook terug aan de aanbouw. Uw woning kan ook aantrekkelijker worden, en dus een waarde verhoging met zich meebrengen door het creëren van extra licht met behulp van lichtstraten.

Verschil tussen aanbouw, uitbouw en opbouw

Een aanbouw aan de woning houdt in dat een afzonderlijke ruimte aan het hoofdgebouw wordt toegevoegd. Deze aanbouw is bereikbaar via de hoofdwoning. Bijvoorbeeld een bijkeuken aan de keuken of een extra werkkamer op de begane grond die vanuit de hoofdwoning bereikbaar is. Met een uitbouw vergroot u een bestaande ruimte. U vergroot bijvoorbeeld de keuken, de badkamer of de woonkamer. Een opbouw is een extra verdieping bovenop de bestaande bouw. Dit wordt ook wel een dakopbouw genoemd.

Zelf uw aanbouw verzorgen of door een expert?

Natuurlijk zijn de kosten van zelf bouwen lager dan wanneer u de aanbouw van een woning door een expert laat uitvoeren. U moet zich daarbij echter afvragen of goedkoop niet duurkoop wordt. Het aanbouwen van ruimtes aan de woning vraagt om uitgebreide expertise. De fundering moet goed zijn, de materiaalkeuze moet in orde zijn, er is vakkennis nodig op het gebied van metselen, stukwerk, elektra en er moet goed worden gemeten. De materiaalkosten vormen de grootste kostenpost en die bent u kwijt, of u nu zelf bouwt of dit uit handen geeft. Mocht u fouten maken bij de uitvoering dan kan dit ongewenste kosten met zich meebrengen voor herstelwerkzaamheden. Indien u de aanbouw niet goed plaatst dan kan dit problemen opleveren met de gemeente, met buren en uiteindelijk zelfs de waarde van uw pand verlagen.

Prijsopgave op maat aanvragen

Op de website van de Aanbouw Expert kunt u zelf berekenen wat de door u gewenste aanbouw ongeveer gaat kosten. Wilt u een offerte op maat dan kunt u contact met ons opnemen. Bel voor een vrijblijvende offerte 070-7370335. De Aanbouw Expert verzorgt uw aanbouw, uitbouw of opbouw door heel Nederland.


  Uw keuze:
  Kies uw model:  * verplichte velden

  Call Now Button