Prefab serre

Waar moet u op letten bij het aanleggen van een serre?

Wilt u een serre aanleggen, dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. De aanleg van een serre moet namelijk erg precies worden uitgevoerd en er zijn een aantal regels waar u zich aan dient te houden. Zo moet de serre een goede constructie en fundering hebben, en is de functie van de serre ook belangrijk. Ook moet u rekening houden met de kosten van een serre. Waarvoor wilt u het gebruiken en waar moet de serre allemaal aan voldoen? Daarnaast is de grootte een punt van aandacht en er is ook een belangrijk verschil tussen een serre en een tuinkamer laten aanleggen. Hoe dat zit en waar u op kunt letten, leest u in deze blog.

Wat is een serre?

Als u een serre laat aanbouwen, bouwt u eigenlijk een volwaardige ruimte aan uw huis. Het enige verschil met een gewone ruimte, is dat de serre helemaal van glas is. De serre is goed geïsoleerd, waardoor u zelfs een opening van uw huis naar de serre kunt hebben. Om uw serre ook in de winter goed te kunnen gebruiken, kunt u bijvoorbeeld ook vloerverwarming aan laten leggen. Zo kunt u de serre het hele jaar gemakkelijk gebruiken. Richt de serre in als extra zithoek, of maak er een kantoor van. Er zijn meer dan genoeg manieren om uw serre mooi in te richten.

WILT U MEER INFORMATIE?

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is bijna hetzelfde als een serre, het enige verschil is dat de tuinkamer niet echt geïsoleerd is. De kamer is dus in de winter koud en kan in de zomer erg warm zijn. Natuurlijk kunt u dan wel de deuren van de ruimte open zetten. In een tuinkamer kan ook geen vloerverwarming worden aangelegd, al kunt u er wel voor kiezen om ‘s winters een of meerdere heaters te plaatsen. Een tuinkamer kunt u vaak aanbouwen zonder vergunning.

De verschillen tussen het aanleggen van een serre en een tuinkamer

De begrippen ‘serre’ en tuinkamer worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het twee verschillende dingen, daarom is het belangrijk om het verschil tussen beiden te kennen.

Een van de belangrijkste verschillen is dat een serre tegen het huis aan gebouwd wordt, waarbij de gevel verplaatst wordt. Een tuinkamer kan zowel vrijstaand aangebouwd worden als tegen het huis aan, maar het is officieel geen onderdeel van de woning. Zo kan een tuinkamer een heel ander dak krijgen en van een heel ander materiaal gemaakt worden dan de gevel, terwijl een serre doorgaans in dezelfde materialen als de rest van de ruimte aangebouwd wordt.

Een serre dient standaard geïsoleerd te worden, omdat dit echt een leefruimte aan huis is. Ook kunt u bij een serre vloerverwarming laten aanleggen, wat niet gebruikelijk is bij een tuinkamer. Daarbij heeft u voor de aanleg van een serre in uw achtertuin vrijwel nooit een vergunning nodig. Voor het bouwen van een serre op uw voorerf heeft u meestal wel een vergunning nodig. Voor een tuinkamer heeft u meestal ook geen vergunning nodig, mits het bouwwerk tot vier meter diep is en tot maximaal drie meter boven Peil uitsteekt. Overigens is een tuinkamer vrijwel altijd goedkoper om aan te leggen dan een serre. Wilt u meer weten over het laten aanleggen van een serre of tuinkamer? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over dit type aanbouw.

De-Aanbouw-Expert-8
Prefab serre

Hoe moet u de serre funderen en plaatsen? 

Wanneer u ervoor kiest om de serre te laten plaatsen door De Aanbouw Expert, hoeft u zich geen zorgen te maken om het funderen en plaatsen. Maar natuurlijk is het wel interessant om te weten hoe dit gebeurt en waar u wellicht rekening mee moet houden. Of en hoe een serre een fundering nodig heeft is van veel zaken afhankelijk. Het is afhankelijk van de ondergrond, hoe uw huis gefundeerd is en hoe groot en zwaar de serre wordt. Per huis wordt bekeken wat de beste oplossing is voor de fundering van uw serre. Met betrekking tot het plaatsen verschilt het of u kiest voor een casco of prefab serre. Bij een casco serre wordt er ter plekke aan uw huis gebouwd en een prefab serre wordt in de fabriek al gemaakt en daarna direct geplaatst.

Bepaal de functie van de serre alvorens deze aan te leggen

Een serre zorgt voor veel extra leefruimte. Veel mensen willen voornamelijk een grotere en lichtere woning, en vaak wordt achteraf pas bepaald waarvoor deze precies gebruikt gaat worden. Toch is het aan te raden om van tevoren de functie van de serre te bepalen, zodat u tijdens de ontwerpfase rekening kunt houden met bepaalde afmetingen en aansluitingen zoals stroom- en wateraansluitingen in de ruimte. Dit achteraf nog moeten aanpassen is erg duur, daarom kunt u dit het beste vooraf bepalen. Overigens zit er ook behoorlijk verschil tussen het aanleggen van een tuinkamer en een serre. Wat die verschillen zijn leest u hieronder.

BEKIJK ONZE AANBOUWOPTIES

Hoe kunt u de serre verwarmen en koelen? 

Het klimaat in de serre is heel belangrijk maar is ook afhankelijk van waar u de serre voor gaat gebruiken. Als u het echt als volledige woonruimte gaat gebruiken, is het belangrijk dat de temperatuur goed te reguleren is. Goede isolatie en ventilatie zijn dan zeker van belang. Er kan in principe gekozen worden voor veel verschillende soorten verwarming, van vloerverwarming tot een open haard. Het is maar net wat het beste in uw serre past en wat uw wensen zijn. U wilt daarnaast natuurlijk voorkomen dat het te warm wordt in de serre. Met al dat glas kan dat best lastig zijn. Goede isolatie is hier natuurlijk ook belangrijk, maar u kunt ook de volgende tips gebruiken om de serre in de zomer te kunnen koelen:

  • Ventileer goed. Wanneer de zon niet op de serre staat, zet u alle ramen en deuren open en laat u het eens goed doorwaaien. 
  • Het is daarnaast ook belangrijk om goede zonwering te kiezen. Dit is zeker geen overbodige luxe wanneer de serre voor een groot deel uit ramen bestaat. Op het heetst van de dag beschermt u de serre zo tegen de hitte. 
  • Natuurlijk kunnen airco’s en ventilatoren.

Hoe kunt u het beste de serre inrichten? 

Het inrichten van de serre is ook erg belangrijk maar verschilt natuurlijk per huis. Wanneer u graag een koele serre houdt, kunt u het beste kiezen voor een minimalistische inrichting zodat alles goed door kan luchten. Wanneer de serre echt een verlengde is van uw woonkamer of keuken, is het wel zo mooi als alles in dezelfde stijl doorloopt, zodat het echt voelt als een verlenging van uw huis. Zorg er dan ook voor dat de vloer ook doorloopt. Wilt u er juist een aparte ruimte van maken, dan kunt u kiezen voor een heel ander design dan in de rest van het huis. 

20120116_34
Aanbouw specialist

Serre bij de woonkamer betrekken

Wilt u de serre graag bij de woonkamer betrekken en deze ook echt als woonkamer gebruiken, dan is het dus belangrijk dat u de stijl van de woonkamer naadloos laat overlopen in de serre. U kunt bijvoorbeeld een grotere eettafel kopen en de woonkamer een stuk verplaatsen. Of maak een speelhoek voor de kinderen, of juist een leeshoek om even helemaal tot rust te komen. Een serre kan uw woonkamer een stuk groter maken en u daardoor veel meer ruimte bieden!

Een serre als slaapkamer gebruiken

Een serre hoeft niet altijd als woonkamer gebruikt te worden, maar kan ook gebruikt worden als slaapkamer. Erg handig voor iemand die bijvoorbeeld niet goed ter been is of om andere redenen beter op de begane grond kan slapen. Het is dan extra belangrijk dat de serre goed geïsoleerd is en dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Ook gordijnen en zonwering zijn dan erg belangrijk om voldoende privacy te kunnen waarborgen.

Toevoegingen aan de serre: schuifdak, schuifpui, lichtstraat of zonnepanelen

Wanneer u een serre laat plaatsen, zijn er nog veel meer verschillende mogelijkheden waar u uit kan kiezen om deze helemaal naar wens te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een serre met een schuifdak of lichtstraat. Met een schuifdak laat u niet alleen licht binnen, maar kunt u ook nog eens optimaal ventileren. Is dat niet nodig, dan kiest u voor een lichtstraat. En wilt u dat de serre geen extra energie verbruikt? Dan kiest u voor een serre met zonnepanelen! Maak de serre helemaal af met schuifdeuren of een volledige schuifpui, zodat u ook optimaal van de tuin kan genieten. Call Now Button