Redenen om voor prefab bouwen te kiezen

Prefab bouwen heeft verschillende voordelen. Zo doet prefab bouwen qua kwaliteit niet onder voor traditioneel bouwen en het bouwproces kan hierdoor enorm versneld worden. Wij zetten de redenen om voor prefab bouwen te kiezen voor jou op een rijtje. Zo kun jij makkelijker beslissen of deze manier van bouwen wat voor jou is.

WILT U MEER INFORMATIE?

Hoe wordt een prefab bouwwerk gemaakt?

Een prefab woning wordt ook wel een ‘cataloguswoning’ of ‘systeembouw’ genoemd. Bij een prefab woning worden bijna alle onderdelen van een bouwwerk van tevoren in een fabriek gemaakt onder geconditioneerde omstandigheden. Dit zorgt ervoor dat bouwen veel sneller gaat, doordat metselwerk bijvoorbeeld altijd droog blijft. Bij traditioneel bouwen kan er niet verder gemetseld worden als het metselwerk nat is, daarom kiezen veel meer mensen tegenwoordig voor prefab bouwen. Zo worden binnen- en buitenmuren, vloeren en het dak van tevoren in een fabriek gemaakt. Zodra de fundering op de bouwplaats gereed is, wordt het huis als een bouwpakket naar de bouwplaats getransporteerd en in elkaar gezet. Een prefab woning kan al binnen zes weken worden opgeleverd, wat het dus een bijzonder snel in elkaar te zetten constructie maakt.

isosystemsfactory-2-of-9-1400x712
isosystemsfactory-9-of-9-1350x900

Traditioneel versus prefab bouwen

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen traditioneel bouwen en prefab bouwen. Het grootste verschil is dat traditioneel bouwen op locatie wordt gedaan, terwijl prefab bouwen juist zoveel mogelijk van tevoren in de fabriek wordt gedaan. Bij prefab worden de onderdelen na fabricage naar de bouwlocatie vervoerd. Bij traditioneel bouwen worden alle bouwmaterialen direct naar de bouwlocatie vervoerd en ter plekke in elkaar gemetseld en gevoegd. Bij traditioneel bouwen moet dus ook rekening worden gehouden met de weersomstandigheden, terwijl dit voor prefab bouwen niet hoeft. Doordat er van tevoren gebouwd wordt onder ideale omstandigheden is het bouwen sneller klaar met prefab bouwen. Een nadeel aan prefab bouwen is dat zodra het eenmaal gemonteerd is, je niet makkelijk meer aanpassingen kunt doen aan het ontwerp en stopcontacten en leidingwerken.

Voordelen van prefab bouwen:

 • Goedkoper dan traditioneel bouwen
 • Kortere bouwtijd
 • Ideale bouwomstandigheden in de fabriek
 • Minder kans op fouten in de bouwconstructie
 • Veel keuzevrijheid in stijl, kleuren afwerking en details
 • Bouwwerkzaamheden kunnen ook bij vorst doorgaan
 • Degelijk gebouwd en goed geïsoleerd

Nadelen van prefab bouwen:

 • Eenmaal gemonteerd, is het lastig om prefab aan te passen
 • Later bijbouwen met een ander materiaal dan bakstenen is vaak niet mogelijk
 • Je hebt minder keuze in stijl en afwerking dan bij traditioneel bouwen
 • Bij zeer grote prefab onderdelen (groter dan op de openbare weg is toegestaan) worden transportkosten berekend.

BEKIJK ONZE AANBOUWOPTIES

Prefab vakantiehuis laten bouwen 

Wil je een vakantiehuis laten bouwen en wil je dit het liefst op een zo goedkoop mogelijke manier laten doen? Dan is een prefab vakantiehuis bouwen een goed idee. Een vakantiehuis leent zich uitstekend voor een prefab bouw en kan hierdoor snel gerealiseerd worden. Zo kan een prefab woning met houtskelet al in twee dagen gebouwd worden en met de complete afwerking erbij al binnen enkele weken.

  Uw keuze:

  Kies uw model:

  * verplichte velden  Call Now Button