Hoe werkt bouwen op of tegen de erfgrens?

Hoe ver mag je eigenlijk van de erfgrens bouwen? Moet je een vergunning aanvragen voor bouwen op een erfgrens? Wat zijn de regels voor bouwen op of tegen de erfgrens? In deze blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen omtrent bouwen bij of op de erfgrens. 

Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen?

Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat. Het is daarom belangrijk om precies te weten waar de erfgrens loopt en waar je mag bouwen. Dit is op te vragen bij het Kadaster. hebben de buren echter toestemming gegeven dat je op hun erfgrens mag bouwen? Dan mag je wel bouwen op de erfgrens. Het is in ieder geval verstandig om dit schriftelijk vast te leggen bij een notaris, zodat hier in de toekomst geen misverstanden door ontstaan.

WILT U MEER INFORMATIE?

Ik wil een uitbouw maken met ramen die uitkijken op het erf van de buren, mag dat?

Wilt u een uitbouw (of aanbouw) maken met ramen, waarbij de ramen uitkijken op het erf van de buren? Dan is er wel een minimale afstand van toepassing. De minimale afstand is in dat geval 2 meter. Houd hier dus rekening mee wanneer je van plan bent een dergelijke uitbouw te maken.

Er staat al een scheidingsmuur op de erfgrens. Mag ik daar tegenaan bouwen?

Als er al een scheidingsmuur op de erfscheiding staat is het belangrijk om te controleren of het om een zogenaamde mandelige muur gaat, of een privé muur. Een derde mogelijkheid is dat de muur onderdeel van uw woning is. 

Mandelige scheidingsmuur

Is de muur precies op de erfscheiding gebouwd, dan gaat het om een mandelige muur. Jouw buren en jij zijn beiden voor de helft eigenaar van deze muur. Je mag daarom aan jouw helft van de muur balken, spijkers en ankers aanbrengen of vervangen. De voorwaarde hiervoor is dat dit de muur geen schade toebrengt. Je mag ook tot de helft van de muur een goot leggen, mits het water dan wel op jouw eigen grond wordt geloosd.

Privé scheidingsmuur

Staat een muur volledig op het erf van de buren? Dan gaat het om een privé muur. Je mag dan niet op of tegen deze muur aanbouwen. Staat de muur op jouw erf? Dan geldt hetzelfde voor de buren. 

De muur is onderdeel van de woning

Wanneer een muur een onderdeel van een woning is, dan is deze muur eigendom van de eigenaar van dat gebouw. Het maakt daarbij niet uit of de muur op de erfgrens staat of op de grond van jouw buren.

De-Aanbouw-Expert-21
garden-fence

Moet ik een vergunning aanvragen voor bouwen bij of op de erfgrens?

Een erfafscheiding bouwen zoals een stenen tuinmuur aan de voor- of zijkant van jouw woning vereist vrijwel altijd een bouwvergunning. In de regel moet voor erfafscheidingen of schuttingen die grenzen aan openbaar gebied (zoals openbaar groen of water) een vergunning worden aangevraagd, omdat deze het aangezicht van de openbare ruimte beïnvloeden. Wil je juist jouw huidige woning uitbreiden door een aanbouw of uitbouw? Ook dan is het gebruikelijk dat je hiervoor een vergunning moet aanvragen. Dit kun je doen bij jouw gemeente. 

BEKIJK ONZE AANBOUWOPTIES

Zijn er regels voor het bouwen van een aanbouw tegen of op een erfgrens?

Bij het bouwen van een aanbouw op de erfgrens heb je toestemming van je buren nodig. Voor een aanbouw die tegen de erfgrens aan wordt gebouwd heb je soms soms een vergunning nodig. Of dit voor jouw situatie geldt is afhankelijk van de hoogte en grootte van jouw aanbouw. Dit kun je navragen bij jouw gemeente. 

Meer weten over een uitbouw of aanbouw? Neem contact met ons op voor meer informatie. De Aanbouw Expert helpt u graag verder.

    Uw keuze:

    Kies uw model:

    * verplichte velden    Call Now Button